Majú predsa na výber. Menu 1: aktuálne navarené jedlo podľa možností, Menu 2: obzerance. Buď zjedia, čo dostanú na tanier, alebo nie. V tom prípade smola, resp. asi neboli dosť hladné.
to mám skôr odsledované od detí. Čo letí v reštikách. A to ani nehovorím o mekáči. Moje vnučky (5,8) tam ešte nikdy neboli. Hovoria mi, že tam sú samé nezdravé jedlá. Keby ochutnali, možno by zmenili názor. V tom je to nebezpečné číhanie na chute od detstva - čo chutí, vôbec nemusí byť zdraviu prospešné.
Iste. Ale ja som pisala o inom. Chapat to mozeme 1.z pohladu tych rodicov a ich deti: zjednodusene: treba varit, co im chuti 2.z pohladu, ze to robime uz "naozaj" - prevadzkujeme detsky tabor (nie operka k vnucatam)- musime respektovat nielen to, co im takzvane chuti, ale aj ekonomicke moznosti (nemozem si dovolit pouzivat kokosove mlieke, kedze je nasobne drahsie ako obycajne alebo mandlovu muku, detto - to je len priklad) a musime dodrzat predpisy HaCCP, pretoze ak nie, postavia nas k muru a zastrelia. V tomto zmysle k zdravemu stravovaniu maju deti vychovavat rodicia, nejaky kratkodoby pobyt v detskom tabore na preferencii chuti a stravovacich navykov nic nezmeni.
Však k hranolkom a pizzi asi zapôsobila rodičovská výchova. V predškolských a školských jedálňach také neponúkajú. Sledujem jedálny lístok a ani hranolky, ani pizzu som tam nevidela. Cena stravy na tábore by asi mohla byť dohodou, nie? Príplatkovať kokosové mlieko a iné nadštandardné suroviny.
A? Ako to dopadlo? Sem s tym jedalnym listkom! Hlad je najlepsi kuchar a niektore veci netreba brat az tak vazne. Ak je tam medicinsky zdovodnena nejaka dieta (napr. ta bezlepkova), to sa musi respektovat. Aj s dospelymi su vselijake skusenosti - bude vas sekirovat aky je on vegetarian a potom zbodne Cezar salat (vsak vegetarian, nie?) aj s tym kopcom opecenej slaninky, co tam davame. Alebo nie, on cukor a bielu muku neje, to je fuuuuuuuj. No dobre, tak mu dame ovocie namiesto dezertu. Ale ked ten dezert uvidi, tak ho chce aj on a sfutruje ho skor, ako ti ostatni...
A ešte jedna poznámka: 2 deti nejedia mäso. Buď majú závažné metabolické ochorenia a v takom prípade by do bežných táborov vôbec nemali chodiť, alebo im to zakazujú rodičia, a tam by som ja na mieste šéfa tábora, tieto deti odmietol, a uvažoval nad trestným oznámením na rodičov. Pretože ide o trýznenie detí.
riskovať podvýživu a z nej plynúce zdravotné problémy dieťaťa je na žalobu.
Ono, poznám pár takých premúdrených mamičiek ako z Modrého koníka. Jedna sama diagnostikovala dcére neznášanlivosť na lepok, hoci lekárka tvrdila opak (ale veď, kde by sa v tom lekárka mohla vyznať, však... ), a ešte zopár ďalších nemocí, takže chúďa dievča by od predškolského veku pošlo hladom, nebyť návštev príbuzných, čo malej potajomky sem-tam dali normálne jedlo, keď sa ich matka nedívala. Malá vždy zjedla, akoby ju hladom trýznili (veď aj), a nič sa jej nestalo. No jej múdra mamina má čas túlať sa po obchodoch (tatko živí rodinu, tak ho doma skoro nevidia) a hľadať NAJ biopotraviny. Hlavne žiadne éčka, to je všetko smrteľný jed. A keď doktorka predpíše na hnisavý zápal mandlí antibiotiká, mladá ich nevyberie z lekárne, zásadne lieči hoeopatikami...
Brali by ste dieťa od takého rodiča do tábora? Malá za to nemôže, ale čo by povystrájala matka, ak zistí, že pribalené tofu skončilo v koši a malá jedla (hrôza pomyslieť) mäso?
tak nech sa vari z bezlaktozoveho...chapem aj to, ze nie kazde dieta dobre znasa ovocny cukor, alebo neje mäso... skor mam dojem, ze Problem maju rodicia a nie deti...
a co takto navarit pre deticky co maju radi a znesu Doma, zamrazit alebo zavaakuovat a potom podla potreby ohrievat...?
S takymto pristupom rychlo skoncis. Uvarene jedlo sa smie pri urcitych teplotach skladovat len niekolko hodin. Tieto teploty mas sledovat, merat a zapisovat a po stanovenom case musis jedlo vyhodit. Na zmrazovanie jedal musis mat aj materialne zabezpecenie-vakuovacku a soker - zariadenie, ktore zmrazi potravinu do jadra velmi rychlo a pri velmi nizkej teplote - opat su na to predpisy, ako, kolko, kedy a za akych podmienok. A nie som si ista, ci pri stravovani deti tieto podmienky nie su este prisnejsie. To nie je len take, ze aha, idem navarit pre deticky!
ale ked je nejaka skolska akcia, napr. naposledy skola v prirode, tak som pre syna (neznasanlivost laktozy a paradajok...ostatne moze vsetko) navarila Doma na prve dva dni...to mu ohriali...ostatne dni jedol to, co ostatne deti...a nebol jediny, co ma nejake alergie alebo neznasanlivost...a pre istotu sa varilo vsetko z bezlaktozoveho mlieka..
Navrhujem hru na vojnu, alebo aspoň na šestdesiate roky v ČSSR. Prežraní sú. Dusené mäso, ryža, uhorka (aj v najväčšej sezóne, kto neje mäso, tých 7 dkg mu nebude chýbať, posunie kamarátovi. Rezeň a pyré (rezeň zjedia aj vegetariáni), mám to vyskúšané. parené buchty, palacinky, rezance s kakaom slížová polievka (môže byť aj z vyvarenej dyne, hlavne že je slížová Čo s nimi Z mojich štyroch vnúčat zje ovocie len jeden, zeleninu ani jeden. Kečup, hranolky, rezeň všetci, hamburger (ale fašírka doma hrôza) , hotdog a pizzu všetci, sviečkovú všetci (ale len v reštaurácii). Ovocný koláč nie, crossanty všetci. Omáčky a zeleninové prílohy na grcanie, vrátane zeleninovej oblohy, dipy a dressingy super. A vraj babkina kuchyňa. Herodesa na nich.
Ostanú hladné.
Presne
Buď zjedia, čo dostanú na tanier, alebo nie. V tom prípade smola, resp. asi neboli dosť hladné.
(NE)prajem ti dieta